Translate

četvrtak, 15. listopada 2015.

MAGNETI-ZIDNJACI

Pin It


Ne znam koliko se vas sjeća duhovitih natpisa koji su nekada krasili ugostiteljske objekte, ali ja pamtim jedan lokal ( Porer ) u mome gradu Puli što je bio u podnožju nekadašnje zgrade Varteksa, danas Milera.  Tekstovi su bili popraćeni slikama, a koliko pamtim ( možda i griješim ) bilo je i prizora za ne sasvim malu djecu. 

Ovi magneti inspirirani su upravo njima, natpisima, za koje sam tek nedavno doznala da se zovu zidnjaci. 

Zidnjaci su prvotno bili omiljeni ukras kuhinja naših baka ali su imali i praktičnu uporabu vrijednost – štitili su zid od prskanja vrelog ulja, odnosno mjehurića što “iskaču” iz uskipjela variva i juhe. Ubrzo su im dodane i duhovite, te poučne poruke, jer je uočeno da se na tim dekorativnim predmetima, uz kavalirštinu, ljubavnu čežnju i zabavu, može promicati i opća kultura svakodnevnog življenja, higijena, zdrava prehrana, kultura ponašanja, međusobnog ophođenja i poštovanja, kultura obitelji, ljubavi i sklada unutar zidova obiteljskog doma ( Izvor :  http://www.rodnovjerje.com.hr/mudrosti )


S obzirom da se magneti najčešće stavljaju na hladnjake, ove bih mogla nazvati hladnjacima ili frižidernicima, ali bojim se da bi došlo do velike zabune, stoga neka budu magneti-zidnjaci.



2 komentari:

Misty kaže...

Jako su slatki! :) Moja baka je imala dosta njih, u njenoj mladosti se to vezlo ko ludo pa je bilo svakakvih natpisa :D Pa nek se danas sve babe prave fine i poštene, svi znamo da negdje imaju zidnjak s nemoralnim porukama xD

Tatjana kaže...

@Misty-hvala ti na potvrdi, vec sam se bojala da sam sve to sanjala :)

Objavi komentar

Svakom ponaosob zahvaljujem na posjeti i komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...