Translate

utorak, 5. srpnja 2011.

GATALINKA

Pin It

U našoj obitelji svi jako volimo životinje. Neki dan smo Vam pokazali životinjski svijet koji smo susreli u predvečernjoj šetnji. Danas ću Vam pokazati što mi je tata donio prije par dana. Znate li koja je to životinja, pri tom mislim na vrstu? Da,da! Riječ je o gatalinki!

Gatalinka pripada najmanjim žabama Europe s tjelesnom dužinom do 3 cm. Jednobojna je, s gornje strane obično svijetlo-zelene boje, dok s donje strane boja znatno varira i može biti sivo-zelena ili mrka. Ove žabe u pravilu ne žive u šumama već preferiraju osunčane rubove šuma, grmlja i šikare, močvarna zemljišta, livade i vode stajaćice bogate vegetacijom i bez prisustva ribe. 
 
Za vrijeme dugih ljetnih suša, pred kišu se javlja poznatim kreketanjem zbog čega su u prošlosti često korištene kao barometri. Pri lijepom vremenu gatalinke se podižu na više grane drveća i gromko glasaju. Uoči kiše nalaze se na nižim visinama jer su tu i kukci kojima se hrani, skriveni od nadolazeće kiše.

Nakon što je naša Gati prenoćila u našem domu i bila izložbena atrakcija dana u mojem vrtiću, tata i ja vratili smo je u šumu. Malo sam bio tužana, ali me je već drugi dan prošlo.



 

P.S. Kad narastem bit ću dobra vještica... majke mi...

17 komentari:

Unknown kaže...

Žaba je zakon! Juraj je frajer, ali od tebe nikad dobra vještica! Ne bi valjalo :) samo ti mađijaj i dalje, odlično ti ide ovako! Cmok!

Lastavitza kaže...

Draga vještica! Samo da se javim i kažem kako redovno pratim!
Ja bih se bojala držati žabu u rukama, junioru svaka čast!

Unknown kaže...

U komsiluku moje rodne kuce, ove zabice od vajkada imaju svoje staniste, pogled na njih i prica o njima vratila me je u detinjstvo i letnje noci prepune njihovog kreketa.Ima i kada zabe obeleze deo naseg zivota.

Villa-loredana kaže...

Ala šu, dobra vještice nemoj tuliti za jenon zelenon žabom, lipo t je delala kumpaniju, a sad neka gre svojin puten, a ti mi pošalji svoj indiriz kako bin ti mogla poslat utješnu nagradu, joh j emeni ne domislil se beside za utješnu, ma svejeno ti si me razumila, a jušto ko ćeš moremo se nać nigdi na pola puta, a to bi bila Pula, da si popijemo mali kafelić i da ti ja to dan. Jedon veli bušić (ovo ti je po komiški), Loredana.

Sandra Z kaže...

Slatkica mala :)) Zašto je morala otići? Tražiti princa vjerojatno. Zašto želiš postati dobra vještica, ha? Znaš da " kad je dolje bolje kad je dolje akcija..."
Kre-kre

Nely kaže...

Joj što je simpa žabica,kod mene u vrtu ih ima podosta na što se moj dragi ježi jer ih ne voli..Juraj je pravi žaboljubac,baš divno,slatki su..pusa oboma!

Nena3110 kaže...

Divna priča, hvala ti, i nemoj biti tužna, ipak je njoj mesto u šumi i tamo joj je bolje:)

Anonimno kaže...

Aaa kako su slatki njih dvoje! Psst... da nitko ne ćuje, ja se bojm žabe:)
Juraju svaka čast, hrabar je dečko!

Kiss:)

Deni kaže...

Oi querida!!!Que menino mais lindo!!!!E o sapo que gracinha!!!!!Também gosto muito da natureza,mas tenho medo de certos animais,bjosss.

Jelena MS kaže...

odlican post,fotke i tema,gatalinke su mi jedine slatke zabice,a boja im je prekrasna!!

Αναστασία kaže...

Fantastic photo: The boy and the frog!

Pat kaže...

So glad to hear the frog went back to the woods. What a good lesson for all to remember!

zrinkabk kaže...

Jooj...ja obožavam žabe, kao klinka sam ih stalno ljubila i igrala se s njima, hihihi. Vjerojatno su mi previše čitali bajke :-)

HRANDICA kaže...

Baš je slatka ova žabica. Začarani princ ili princeza. Trebala si je poljubit, pa da vidiš što je ustvari :)).
Pozdrav.

Nasmijano nebo kaže...

gle! žaba! zelena! :)
kre-kre! javi kada postaneš dobra! onda ću i ja.

Lilly... kaže...

Moram priznat da sam kao mala imala svakakve životinjice kojima me djed obično znao obradovati, puha, vjevericu, ježa... al gatalinku bogme nisam imala! A šta ako je žabac? Si mu dala pusu? Čisto da se uvjeriš... nikad ne znaš! :D

Unknown kaže...

Hehe, ovo ej jako slatko i fotke su super ispale. Zanimljiv izbor karijere takođe! ;)

Objavi komentar

Svakom ponaosob zahvaljujem na posjeti i komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...