Translate

nedjelja, 14. rujna 2014.

LISNI KOSTUR - LEAF SKELETON

Pin It

Već neko vrijeme planiram se okušati u izradi lisnog kostura. Na internetu ima toliko uputa da sam se pogubila u moru informacija, savjeta, uputa.... Uglavnom svi naglašavaju da je za to potrebna soda za pranje, nikako soda za kuhanje. Ne sjećam se više točno gdje sam pročitala da ako se soda za kuhanje pospe na papir za pečenje i u pećnici peče 30 min na 200 stupnjeva, mjenja svoj sastav i postaje kao soda za pranje. Ne tvrdim nit poričem, ali slušam i krećem u izradu.

Po pečenju, sodu ( 200 g ) otopimo u cca 1/2 litre vode i zakuhamo. Kad zakuha, ubacimo listove i na laganoj vatri kuhamo 1,5 do 2 sata. Kuhanjem listovi mijenjaju boju i sve izgleda prilično neuredno. Kako voda isparava, potrebno ju  je dodavati. Ja sam koristila listove ruže, hrasta i nekog puzavca što u jesen gubi lišće.


Nakon toga listove isperemo u običnoj vodi. Najlakše ih je vaditi uz pomoć štapića ( kineskog npr. ). 


Isprane listove stavimo na glatku površinu ( ja sam koristila stakleni pleh ) i lagano četkamo kistom ili četkicom za zube i strpljivo čekamo. I ... otuda je sve pošlo k vragu jer su se listovi ruže i puzavca prilikom četkanja raspali. I jesam, prvo sam četkala kistom.


Uzela sam hrast i neko se vrijeme nije dešavalo ništa, osim što me dijete gledalo zabrinuto. Četkam ja tako i četkam, kad ono, u jednom trenutku oguli se komad i na kraju dobijem ovo :


Kasnije sam sve od početka ponovila s drugom vrstom lišća (  bršljan, kupina i olendar ) i opet s hrastom jer sad sam hrast kao savladala.
Pošto mi se nije dalo ponovo sve kuhati 2 sata, nakon što je voda zakuhala, na laganoj vatri ostavila sam još 1/2 sata. I ovog je puta sve otišlo k vragu, osim lista bršljana koji nakon četkanja izgleda ovako dok se list hrasta nije dao guliti.


Oguljene listove opet isperemo i potopimo u varikini kako bi posvijetlili. Prilikom premještanja najbolje će poslužiti plosnati široki nož ili špatula.


Poslije 20-ak minuta list  isperemo i stavimo na papirnati ubrus da se posuši. Ja sam ih još prekrila drugim ubrusom i pritisnula utegom jer sam uočila da se prilikom sušenja uvijaju.


I na kraju, tko više broji, dobijete ovo i mašete repom kao mali pas.



Da zaključim, hrastovo lišće treba kuhati  dugo, bršljanu je dovoljno 1/2 sata, a kako s ostalim lišćem, još trebam naučiti i u međuvremenu čuvati živce i voljeti jesen...i dodati U!



3 komentari:

Villa-loredana kaže...

Jesen stiže, dunjo moja. Pozdrav. Loredana.

Misty kaže...

Ajme svaka čast, ovo je baš pipljav i dug posao! Ali rezultat je divan!

Tanja kaže...

I ja sam to proučavala po internetu, ali se nisam nikad primila posla. Prekrasno mi je to okostureno lišće.

Objavi komentar

Svakom ponaosob zahvaljujem na posjeti i komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...