Translate

petak, 15. listopada 2010.

MIT O RUŽI

Pin It
Za stare Grke ruža predstavlja simbol ljubavi i lijepote te je posvećena božici Afroditi.Prema mitu ruže su prvi puta izrasle iz zemlje kada je Afrodita prvi puta stala na kopno.
Crvena ruža  nastala je tako što ju je Afrodita obojila svojom krvlju. Imala je ljubavnika, Adonisa, kojeg je smrtno ranio divlji vepar. Kako bi došla do njega, Afrodita je morala proći kroz nasad bijelih ruža.I svaka kapljica krvi koja je kapnula na ružu obojila ju je u crveno.Dok je hodala po kamenju tražeći ga ostavljala  je krvavi trag iz kojeg su kasnije narasle crvene ruže.
Kada je našla mrtvog Adonisa obuzela ju je ogromna tuga. Molila je Zeusa da mu podari besmrtnost, makar na kratko. Zeusa je očarala njena tuga, sažalio se nad njom pa je naredio Hadu, bogu podzemlja, da u proljeće pusti Adonisa iz svog mračnog carstva na zemlju tako da Adonis pola godine ostane u podzemnom carstvu, a pola godine provodi s Afroditom na zemlji . Priroda se tada raduje, oblači u zeleno i cvijeće, jer Adonis se vraća, a obuzima je tuga kada se u jesen vraća u carstvo sjena. 




8 komentari:

Anonimno kaže...

Prekrasni i elegantni radovi, divno!!!

Pozdrav i ugodan vikend.

Sanja kaže...

Ajme koja ljepota!!!
Lijepo si napisala "Mit o ruži" - sviđa mi se!

Sandra Z kaže...

Predivni radovi! A s mitom o ružama je još zanimljivije :))

tatjana kaže...

lijepa priča i lijepi radovi! :)

Majto kaže...

svaki komentar je suvišan! Apsolutno neodoljivo :-)))

kaća kaže...

prepredivni radovi,prekrasna tehnika,bravoooo!!!!topli pozdrav!

suzi kaže...

ovo je predivno!!! svaka čast za radove a i za pričicu...ma to je moja snajka!!!!! pusssaaaaa

YU2MIC kaže...

Nisam ocekivala da ce neko procitati moje pisanije , te Vam ovom prilikom zahvaljujem na poseti (teksta ima jos i polako cu ga nabacivati kako budem imala vremena. Pocela sam da pisem ,jer nisam imala kome da se izjadam ,kasnije sam prestala, ali ovih dana sam ohrabrena da ga postavim u vidu bloga ).

Dopadaju mi se vasi radovi, jer su umereni i nista nije preterano ,lepe boje .I ja se bavim slikanjem ,cak sam se spremala za likovnu akademiju , ali me je zivot odveo na drugu stranu.Ovih dana sam nakon 20 godina ponovo uzela četkicu u ruke pa cemo videti šta će se iz toga izroditi.
Oprostite ako sam bila opširna ili sam Vas nečim zamorila .
Puno pozdrava od Aleksandre iz Zemuna

Objavi komentar

Svakom ponaosob zahvaljujem na posjeti i komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...