Translate

subota, 23. srpnja 2011.

ZAŠTO SKUPLJAM ŠKOLJKE I...

Pin It


Još od malih nogu skupljam školjke. Ta ovisnost, impulsivna kao Pavlov refleks, baca me na koljena i tjera da hipnotički rujem po obali mora kao krtica .

Uzbuđenje koje  osjećam pri svakoj isčeprkanoj školjki, neponovljivo je kao što je neponovljiv  i njezini oblik, boja ili veličina. Svaka školjka priča svoju priču, nosi dio mora u sebi. Svaka je iskopana na određenoj plaži i podsjeća na određeni trenutak, više ili manje važan....

Iako se ne čini da ih je mnogo,  onaj tko ih sakuplja zna da je potrebno mnogo vremena da bi se napunila jedna staklenka. Ovako na okupu, poput "Ja spremam,a Vi?", meni su neodoljive.











I "Surprise, surprise" stigao je sretno na odredište. Ovdje možete pogledati što se u kutiji krilo i kome se "snilo".

Lipi Van pozdrav s mora šaljem!


35 komentari:

Unknown kaže...

Predivnu kolekciju imas, ne znam koja je teglica lepsa!I ja sam se s mora vracala uvek, preplanulih, cuj mene preplanulih, izgorelih ledja i belog stomaka, zbog svog rovarenja po pesku i skupljanja skoljki, kojih se moja majka rado oslobodila kada sam se ja udala.Veliki broj tvojih postova je za mene putovanje u moje diiivno detinjstvo, HVALA TI NA TOME!

Suzana kaže...

Divim se svemu-školjkama, oblicima, bojama, puževim kučicama, načinu spremanja......traje li ljeto dovoljno dugo da stigneš obići omiljena mjesta i potražiti što ti je priroda ostavila?

naldor kaže...

i ja ih volim sakupljati i ceprkat iz pjeska...a izranjanje ostavljam muskoj polovici, divne su ovako spremljene u staklankama

LivesArt kaže...

Draga pogodila si me u žicu sa postom, cijeli život sakupljam školjke od "duplih" radim suvenire, a one unikatne spremam i spremam (sindrom hrčka), lijepo si opisala osijećaj kad pronađeš školjku čeprkajući po žalu, tegle sam odavno napunila, sad sam već na kutijama u kojima su sortirane po vrstama kao repromaterijal...

Ankica Vucetić Cepulo kaže...

Ah, školjke.., a još i kamenčići, kamenje.., a škrape izazivaju takav osjećaj u meni da mi srce zadrhti.., ne mogu opisati, najrađe bi živjela na škrapama... Ah, školjke...

Anonimno kaže...

Kako ste sretni sto zivite kraj mora,pa vas ono daruje svoim lepotama kao ove skoljke i lavande :)

Biljana kaže...

Zavidna i lijepa kolekcija skoljki, a ura iz prethodnog posta ti je fantasticna:-)
Pusa

Lastavitza kaže...

Ova s lavandom...mogu misliti kako miriše...

Sanja kaže...

Uf, padam u očaj kad vidim kak je kod tebe uvijek sve pospremljeno...ja stalno pokušavam, ali svaki put kad bi nešto treba sve izvadim i opet sve pomiješam :)))
Ti ruješ po obali, a ja po zemlji, obje u potrazi za našim blagom! U zadnje vrijeme baš i nema praznih kućica a sad znam i zašto, preselili su bliže k tebi!
Super su mi minijaturne školjkice!
Hvala ti još jednom!
ps. sad imam problem jer su tvoje OS kućice konkurencija mojima i sad se nešto gurkaju po polici i čudno se gledaju, morat ću ove tvoje maknut na drugo mjesto hehehe

Marta kaže...

Esta entrada huele a mar.
Besos

Nasmijano nebo kaže...

e, da... a zašto skupljaš školjke?
a da i njih malo oslikaš kao i puževe kućice? toga se nisi sjetila? puževe kućice si oslikavala??? ludačo jedno, ma tko te ne bi volio baš takvu kakva jesi?

Prirodna kaže...

Ajmeee, koja kolekcija :) :)

Rena Christodoulou kaže...

I LOVE SHELLS!!!!!!!!!!!!!!!

Tatjana kaže...

Hej,hej,hej...sada mi je jasno zašto ih sve teže nalazim.Šalim se naravno.Rujem ja po plažama do kojih je teško doći :)) A imam i mr.Perfecta, ronioca, koji svojim rendgenskim okom školjku vidi i 3m ispod pijeska,kamena...

Drago mi je da se i Vama sviđaju,da niste od onih čija je prva reakcija "Joj,a tko će prašinu brisati?"

Kao što rekoh,svaka školjka svoju priču priča,a vidim i da ih i sve Vi imate podosta.

@Sanja
Nije istina.Ove "moje" su se jako plašile one tvoje kraljevske crvene kolekcije,ali su preponosne pa se prave nedodirljive.Omekšat će one...

Romana kaže...

I ja skupljam školjkice, samo što ne živim na moru i ne idem tamo tako često, ali kad imam priliku, obavezno ju iskoristim. Obožavam školjkice svakakvih oblika, a najdraže su mi one poput stošca od nekih račića i ježeve kučice.
Ove tvoje školjkice su predivne!

eda kaže...

Nema ljepšeg ukrasa u primorskom ambijentu od morskih školjkica... ti zbilja imaš zavidnu kolekciju, ovako spakovane u staklene posude i "zaštićene od prašine" djeluju baš neodoljivo... a sad se opet idem diviti satu, jooooj kako je lijep..

Deni kaže...

Isso me agrada!!!!!Abraçosss.

Lilly... kaže...

U biti, ti se potajno nadaš da ćeš iščeprkat biser samo se sramiš priznati! :D Hahaha... Joj, super su mi ove tvoje staklenke, jako dekorativno izgledaju i daju dašak ljeta u domu, tako da... samo naprijed s tim čeprkanjem! A onda možda jednog dana stvarno nađeš i tu malu slatku kugličicu pa opet napišeš priču i pol! :)) Ljubim!

Unknown kaže...

Kako su lepe školjkice! A kako si ih tek u lepe teglice stavila! Savršena kombinacija.
A savršene su mi i tvoje fotografije. Ti si odličan fotograf. Vidim onaj lepi časovnik kako izranja na neočekivanim mestima na fotografijama, pa divna lavanda... Osuševljena sam!

Anonimno kaže...

Predivna kolekcija, i divim se tvojj urednosti i tvojim radovima, svaki puta sve više i više. Pusa :))

Sandra kaže...

Bravo za tebe, ja uvijek mislim kako ću i ja sakupiti tako teglicu-dvije, a kad dođem na plažu samo legnem i to je to:( Nikakve akcije ne dolaze u obzir:))) A, da podsjetila me Eda, sat ti je originalan, ne znam gdje ti nađeš tolike naplavine, kod mene ništa ne pluta:(

Tina kaže...

Tudi meni je všeč tvoja kolekcija. Zelo lepo si jih pospravila. Jaz tudi nabiram, samo potem nič ne uredim in se zgubijo.

Good Ghost kaže...

prekrasno, ma znala sam ja da moram dublje kopati...do godine ...sve ću povaditi... he he
i tebi lijepi pozdrav, ali s kopna koje će uskoro postati bara ako ova kiša ne prestane

Pagnin Pamela kaže...

come ti capisco, anch'io le adoro e a casa ne ho un'infinità, e tutti si chiedono cosa devo farci con tutte quelle conchiglie, e io non lo so ma sono talmente belle che non posso lasciarle la. baci!

Tina kaže...

razumijem draga,skupljam ih i ja,najvise jakobovih kapica imam a ovih drugih najmanje

Nely kaže...

Predivna kolekcija,ja ih isto obožavam..ove tvoje su divne, dekorativne i vjerujem da stvarno uživaš u njima:)

Majto kaže...

Ajmeeee! koliko ti školjkica imaš!!! I ja sam ovisnik o školjkicama i obično pola svog ljetovanja, ako ne i više provedem kopajući po rubovima obale u potrazi za tim blagom, zajedno s trogodišnjacima. A šta ćeš, svatko ima svoje gušte! Još kad ti te školjkice zakamufliraš u neko svoje kreativno remek djelo... jedva čekam!

Pipi kaže...

I da znas samo kako sam bas na tebe danas mislila i na skoljke. Dobila sam skoljke ni manje ni vise nego sa lepe, prelepe Sicilije. Stvar je u tome sto ih trebam malo preprati, trudim se, ali iskustvo nula. Upomoc!!!!! Cime da ih operem da ne ostane neprijatana miris. Sicilijanci znaju da ih love, znaju da jedu, ali o kreacijama nisam nista saznala od njih, a nije da mi je do sada to trebalo, ali sada sam tu gde jesam. :(((( Hocu da ih zadrzim po svaku cenu, prelepe su. Hvala ti duso unapred i znaj imas veliko bogastvo u tim vaznicama, samo ti spremaj, a kao da smo povezane pupcanom vrpcom. Pusa

Tatjana kaže...

@Pipistrela

Najjednostavniji način je da ih rastegneš na sunce i tako ostaviš što duže. To sam naučila od meni vrlo dragog rođaka(bio mi je kao djed), koji je bio profesor biologije,a naučio me puno o životinjskom i biljnom svijetu.Kao djevojčica,ljeti kada bi dolazio na more,vodio me ujutro po livadama i poljima gdje smo lovili kukce i pričali o travama,a nakon toga bi otišli na kupanje,svatko sa svojom opremom(maska,peraje,vrećica i nož)i skupljali bi s dna mora sve što bi nam se učinilo zanimljivim.Kada bi došli kući,čitav ulov završio bi na krovu njegove kuće,a tek slijedeće ljeto bi ga skidali i sortirali.Mravi,sunce,zrak i vjetar bi se za sve pobrinuli.
Poslije ih možeš prokuhati u vodi s praškom za robu.Neka 2-3 minute vrije u pjeni,samo da vatra ne bude prejaka da se ne razbiju.A možeš ih čistiti i s razblaženom varikinom,a nakon toga ostaviti potopljene u omekšivaču(za robu) da ublaži miris varikine.
I molim te,pokaži nam te posebne sicilijanske školjke :)))

I svima veiki pozdrav šaljem.Divne ste!

Tadeja kaže...

Uhhhhh, ti ko' moj muž, osim što ti za razliku od mene od njih i radiš divne stvari! Moje skupljaju prašinu u reciklažnom podrumu, :(

Pipi kaže...

Hvala ti dusice draga. Ovo za varikinu su mi rekli i u siciliji, ali su mi rekli da ipak ja to ispitam, jer oni nisu kao navodno profesionalci za tako nesto, oni ih uvek posle klope bace. Kada sam im ja odnela poklone iz moje radionice oni su mi izneli i skoljke i perlice i kutijice i krpice, kazu to bi meni sigurno moglo necemu posluzit kad vide kako ja to sve uklopim i od malo napravim svasta. Naravno da cu jednog dana sve iskoristiti, a zadnje 2 vaznice, plava i narandzastana mom blogu su bile namenjene njima. Da i to sicilijanci su bas gostoprimiva bica, kao mi jugosloveni, mora da smo necim povezani. I hocu slikacu ih obecavam, samo da dobije motivaciju. Jos sam na sicilijanskom sedmom nebu ;). Pusa i hvala ti jos jednom.
A zaboravih da ti kazem ovo: zato si takva kakva jesi puna sebe u dodiru sa prirodom, zato sto si imala tog dekicu koji te je uveo u tajne prirode. To me podseca na moj deciji zivot sa mojim dekicom koji mi je dao otvoreni pogled na prirodu i svet. Sve i kad sam zaboravila jednog trenutka na to, dekine reci su me podigle nazad iz pepela. Priroda jeste najvece cudo koje mozemo utapati u svoje srce jako jednostavno poklanjajuci joj ljubav i ziveti u skladu sa njom. Jako te volim sto si bas takva i hvala ti sto postojis.

Tatjana kaže...

Hvala ti Pipi na divnim riječima!Slažem se s tobm da je priroda neiscrpan izvor energije.Još ako pri tome imamo nekoga da nam prenese svoje znanje i iskustvo, doživljaj je poseban.Zadrži se što duže na sicilijanskom sedmom nebu i uživaj u trenutku.

Miki kaže...

Zaista lepa kolekcija,i lepo sortirana,lepe staklenke,predivno.

Sandra Z kaže...

Impresivna kolekcija! hvala ti puno na tajnama kako obraditi morsko blago, tko zna, zna!
Pusa :))

Anonimno kaže...

Tvoj opis "Zasto skupljam skoljke" ... kao da sam ja napisao ... Upravo takav osjecaj imam ... fantasticno dobro opisano ...

Pozdrav tebi skoljkice !

Objavi komentar

Svakom ponaosob zahvaljujem na posjeti i komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...