Translate

ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

PJESMA USAMLJENOG KITA

Pin It

Zamislite da lutate sami najvećim oceanom na svijetu, godinu za godinom, dozivajući društvo pravilnošću metronoma, ali - bez odgovora. U takvoj je situaciji, kako izgleda, jedan usamljeni kit nepoznate vrste, koga još od 1992. godine u sjevernom dijelu Tihog oceana prati čitav niz hidrofona američke mornarice, postavljenih u svrhu praćenja neprijateljskih podmornica. 
Usamljeni je kit nazvan '52-hercni kit', jer proizvodi jasno prepoznatljiv niz zvukova vrlo niske frekvencije, odmah iznad najniže note tube. Ekipa koja već godinama prisluškuje uglavnom skrivene živote kitova razmatra čitav niz objašnjenja za usamljenost ovog kita; između ostalog, mogućnost da pati od neke vidljive malformacije ili – što smatraju najvjerojatnijim – da se radi o križancu plavetnog kita i neke druge vrste. 
Vjeruje se, inače, da je kit potpuno zdrav, jer već najmanje 12 godina živi u vrlo zahtjevnim uvjetima sjevernog Pacifika. Bolnost priče o usamljenom kitu koji doziva, ali mu nitko ne odgovara, nije dirnula samo znanstvenike : otkako se zna za njihovo izvješće časopisu "Deep-Sea Research" stižu im stotine e-mailova ljubitelja kitova, u kojima se žali njegova sudbina i razmatraju mogući razlozi što ga drugi kitovi tako ignoriraju.

Tekst preuzet s ba.voanews.com


Mda. Bio čovjek il' životinja, kad si drugačiji - drugačiji si, a trud drugih da to dokažu je u najmanju ruku nevjerojatan.


1 komentari:

Unknown kaže...

ovaj kit izgleda carsko:))

Objavi komentar

Svakom ponaosob zahvaljujem na posjeti i komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...