Translate

nedjelja, 31. listopada 2010.

LEGENDARNA MASLINA

Pin It
Prema grčkoj mitologiji, bog mora Posejdon i boginja mudrosti Atena posvađali su se po kome od njih će se nazvati glavni grad Grčke. Zeus kao vrhovni bog, i netko tko je bio sklon davanju zadataka, kako svojim bogovima s Olimpa, tako i ljudima, odlučio je da će pobjednik u ovoj svađi biti onaj koji ljudima podari korisniju stvar.                                                                                            
Posejdon je zabio svoj trozub u tlo te se pojavio izvor koji ime je dao mogućnost trgovanja, a i vodu.Atena im je ponudila stablo masline.Voda je bila slana i nije bila za piće.Stablo masline davalo je plod,ulje,drvo i hladovinu.Građani su se odlučili za maslinu,a glavni grad dobio je ime Atena.

Istru je kroz tisućljeća određivala maslina. Prva pisana svjedočanstva vezana za Istarski poluotok vezana su za maslinu i maslinovo ulje i to još iz vremena starih Grka i Rimljana. Tada je istarsko ulje bilo sinonim za najbolje ulje. Druga su se ulja uspoređivala s njegovom kakvoćom . Marko Valerije Marcijal (40.-103.) najznačajniji rimski pisac epigrama, rodom iz Španjolske, ostavio je zapisane najljepše komplimente istarskom ulju. Veličajući svoju Kordobu on je uskliknuo: "Uncto Corduba laetior Venafro, Histria nec minus absoluta testa!"(Kordobo, koja si rodnija od uljevitoga Venafra, savršena koliko i ulje iz Istre).


Istarski uljari, koji su u nas najdalje otišli u proizvodnji extra vergine ulja, počinju branje svojih maslina kada je tek dvadesetak posto ploda sazrelo. Masline čiste od peteljki, ručno ih kontroliraju i odvajaju one natukle i puknute. Masline pažljivo stavljaju u posebne sanduke, ne više od tridesetak kilograma po jednom, pazeći pri tom da masline ostanu maksimalno pakirane u četiri reda. A u roku od pet-šest sati od branja, voze ih na preradu  gdje dobivaju prvo cijeđeno ulje. Već osmi sat od branja, voze prvo ulje u svoje podrume.

Ovaj maslinik nalazi se u selu Šegotići udaljenom 30-ak km od Pule,3 km prije Duge Uvale u Istri.
















“Ograđena suhozidom, na padini iznad mora,
tamo gdje se spajaju vedrina neba i plavetnilo mora,
u škrtoj crljenici, u kamenjaru traje maslina.
Zelena od iskona.
Razigrana u prostoru.
Razgranata u rastu.
Plemenita u plodu.
Skromna kao čovjek koji je uzgaja!”   

                                   Katja Matković Mikulčić                              

6 komentari:

Lilly... kaže...

Baš uživam u ovim tvojim pričicama! Bit će uja! :))Pozdrav!

Vera kaže...

Odusevili su me ove fotografija od branje maslina. Hvala ti sto si mi pruzila ovo zadovoljstvo. Volim masline i nisam niokad vidjela kako izlgeda branje

Lenka kaže...

Prelepa reportaža! Divno je što još ima ljudi koji na ovaj način prave ulje,fotografije su me potpuno opčinile :))).

Tina kaže...

predivan post i slike

Anonimno kaže...

masline... mljac! maslinovo ulje... neizostavno!

Duda56 kaže...

Bilo kuda, ja u šetnju svuda, pa i onako kao zalutala ovca,..
ne poznamo se ali nešto neobično privlači me uvijek na tvoje stranice u kojima zaista uživam, fala

Objavi komentar

Svakom ponaosob zahvaljujem na posjeti i komentaru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...